Kuortaneen juhannuskisat (22.6.) hyväksyttiin EA:n Classic -sarjaan

Viisi kotimaista yleisurheilukilpailua sai ensi kesäksi Euroopan yleisurheiluliiton (EA) kilpailustatuksen: Joensuun Motonet GP (24.7.) ja Kuortaneen juhannuskisat (22.6.) hyväksyttiin EA:n Classic -sarjaan.

Motonet GP -sarjan Jyväskylän (19.6.), Tampereen (3.7.) ja Lapinlahden  (17.7.) kilpailut saivat EA:n Area Permit -statuksen.

Statuksilla on huomattava merkitys. Ensi vuonna urheilijoita arvotetaan ensi kertaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) rankingin perusteella. Se toimii perusteena myös urheilijoiden valinnalle Dohan MM-kilpailuihin.

Rankingissa pisteitä saa sijoituksesta ja tuloksesta. Kilpailukategorian noustessa, sijoituspisteet kasvavat.

– Kotimaisista kilpailuista eniten sijoituspisteitä on tarjolla IAAF:n Challenge-sarjan Paavo Nurmi Gamesista, mutta hyvin pisteitä on tarjolla myös EA:n Classic ja Area Permit -kisoissa, sanoo Motonet GP -kisojen koordinaattori Tuomo Lehtinen.

– Classic -sarjan status tarkoittaa myös, että Joensuun ja Kuortaneen kilpailuissa jaetaan ensi kesänä palkintorahaa noin 30 000 euroa, eli selvästi kuluvaa vuotta enemmän.

Motonet GP- kisojen lajiohjelmat julkaistaan loppuvuoden aikana.

 

Alkuperäinen uutinen löytyy täältä.

Kirt ja Helander mukaan keihäskisaan

Kansainvälisissä PN-kisoissa Turussa kovetut saksalaiset keihäsmiehet 88,73 metrin heitollaan yllättänyt Viron 28-vuotias Magnus Kirt on varmistanut tulonsa Kuortaneen Juhannuskisoihin.

Vasta kolme vuotta sitten 80-metrin rajan puhkaissut kevytrakenteinen ja nopeajalkainen Viron ennätysmies on saanut vauhtijuoksunsa niveltymään heittoon niin hyvin, että hän on noussut yhdeksi varteenotettavaksi mitaliehdokkaaksi tulevissa Berliinin EM-kisoissa.  Myös  Suomen kesän ykkösheittäjäksi omalla ennätyksellään 85,46 noussut Oliver Helander on mukana kisassa. Helander oli lähellä jymypaukkua Turussa, kun hänen täpärästi yliastuttu heittonsa kantoi 87,50 metrin tietämille. Kisan suosikkeja ovat kuitenkin Thomas Röhler, Johannes Vetter ja Jakub Vadlejs joka on repäissyt äskettäin 89,02. Hänen ennätyksensä on Lontoon MM-kisoissa heitetty 89,73.

Miesten pikaviestijoukkueella kovat kirittäjät

Yleisölle tarjoutuu Kuortaneen Motonet GP – Juhannuskisoissa mahdollisuus herkutella myös miesten mielenkiintoisella ja jännittävällä 4×100 viestillä, missä Suomen kvartetti saa  vastaansa Ruotsin ja Tanskan joukkueet.  Suomen miehet kiidättivät äskettäin viestiä Genevessä kelpo aikaan 39,64 ja sijoittuivat Ranskan, Iso-Britannian ja Sveitsin jälkeen neljänneksi, Tuon juoksun perusteella voi Suomen joukkueen nostaa suosikiksi, sillä aika uupuu vain 0,39 sekuntia Suomen ennätyksestä 39,25. Suomi oli Genevessä liikkeellä tuorein voimin ja varmin vaihdoin, kun viestiä veivät Eetu Rantala, Riku Illukka, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola. Heistä kukaan ei kuulunut joukkueeseen, kun Suomi merkautti Tampereella tuon SE-ajan. Kun Berliinin kisoihin pääsee 16 parasta maata rankingaikojen perusteella, on Suomella hyvät mahdollisuudet saada kisakoneeseen miesten pikaviestijoukkue. Viestin lisäksi kisoissa on lisälajina miesten 100 m, sillä osa viestimiehistä haluaa ohjelmassa olevan 200 metrin sijasta juosta satasen.

 

Nikkanen ja Murto haastavat Mullinan

Naisten seiväshypystä on edellisvuoden tapaan tulossa kovatasoinen kisa. Minna Nikkanen, Wilma Murto ja muut kotimaiset haastavat viime vuonna voiton omalla ennätyksellään 467 vieneen Olga Mullinan, Mullina on yksi niistä venäläisurheilijoista joille kansainvälinen yleiurheiluliitto IAAF on antanut luvan osallistua kansainväliseen kilpailutoimintaan.